Unngå sår sykkelrumpe i Styrkeprøven
21 August 2024
|Oppdater 9 September 2024
Skrevet av:
Linda Strand
Her er sykkelambassadør Bjørn Anders Johnsen beste råd mot sår rumpe på lange turer!
Bjørn Anders Johnsen, også kalt «The Northern Rider» på Instagram, er en av Norges beste landeveissyklister. Han har man stor respekt for som sitter 15-20 timer på sykkelsetet fra Trondheim til Oslo i «Styrkeprøven».
Han ligger og snuser på «topp 10» i Norgescupen på en god dag. Det betyr at han tilbringer flere timer på sykkelsetet enn de aller fleste. Bjørn Anders vet definitivt noe om støle rumper og hoven setemuskulatur.
Styrkeprøven er en spesiell tur, det er langt. Ikke engang proffer pleier å sykle så langt. Jeg har respekt for dem som sitter så lenge på sykkelsetet, innrømmer Bjørn Anders.
Bjørn Anders råd mot såre rumper
Riktig justering av setevinkel og setehøyde er helt vesentlig. Det er individuelt hva som er en god sittestilling, men unngå at setet vipper oppover. Hvis du sitter for høyt, blir du vaggende fra side til side, noe som sliter på rumpeballene.
Kneet skal være lett bøyd når du har pedalen på det laveste.
Det er lurt å reise seg opp på sykkelen med jevne mellomrom. Dette øker blodtilførselen til setemusklene.
Det finnes også kremer som reduserer ubehaget når rumpa og baksiden av lårene gnir mot setet.
Det er viktig å tenke på hva du har innerst mot kroppen. Fuktighet og sømmer kan gi sår og rift, og uvaskede sykkelbukser er fulle av bakterier som trives i sånne omgivelser.
Bjørn Anders sier det er fullt mulig å gjennomføre «Styrkeprøven» selv om man ikke er veldig godt trent. Men det er viktig å ha noen å sykle sammen med. Og skal man ha en opplevelse av annet enn bare å slite, så er det selvsagt viktig å ha et godt treningsgrunnlag. Gode forberedelser gir kontroll på både kroppen og utstyret.
Det er også viktig å ha en plan for hva man spiser, ellers kommer man ikke i mål. Mat og drikkestasjoner underveis er bra, men det viktigste bør man ha med seg på ryggen.
Slik spiser og drikker du
Selv om inntak av mat og drikke, er individuelt og i stor grad basert på erfaring, så er det en del generelle tips. Her er noen som gjelder før konkurranse: Frukt, fiber og fett kan gi magetrøbbel inn mot konkurranse. Magre fisk- og kjøttprodukter, egg og tofu er lettere for magen. Banan er ok, men ikke for mye frukt eller juice. Melkeprodukter kan være problematisk for mange. Ris og potet kan være lettere å fordøye enn kornprodukter, kokte grønnsaker kan være lettere å fordøye enn råkost og salat.
Det er en del variabler som styrer hvor mye sportsdrikk du skal ha underveis i en krevende konkurranse. Lengde og intensitet på økten eller konkurransen, vær og temperatur, og selvsagt hvor mye du svetter. Men det er viktig å være best mulig hydrert hele tiden. Forskning har vist at man får et dropp i blodvolum bare man svetter et par prosent av kroppsvekten. Dette kan gi trøtthet, svimmelhet og muskelkramper. Sportsdrikk gir deg væske, karbohydrater og salter som hjelper deg med å holde væskebalansen og energien oppe.
Det er store individuelle forskjeller på hvor mye man svetter og hvor mye mineraler man taper. Derfor kan det være lurt å følge med på svettetapet ditt på trening, og bli kjent med hvor mye væske og salt du mister. På denne måten kan du estimere ditt personlige drikkebehov og hvilken sportsdrikk som passer best for deg.
(Kilder: Olympiatoppen/Wikipedia/Oslo Sportslager/bramat)