Hva er proteinpulver
21 August 2024
|Oppdater 17 September 2024
Skrevet av:
Linda Strand
De fleste har, om ikke benyttet seg av proteinpulver, hørt om det, men hva er proteinpulver egentlig og hva brukes det til? Proteinpulver kan i korte trekk beskrives som et kosttilskudd med høykonsentrerte mengder av protein, med den hensikt å bidra til muskelvekst for personer som bedriver aktiviteter hvor maksimal styrke og muskelmasse er viktig. Proteinpulver har sitt utspring fra bodybuilding og vektløfting, hvor det kan være utfordrende å få i seg nok protein gjennom et vanlig kosthold. De siste tiårene har proteinpulver også blitt populært blant andre type idrettsutøvere og mosjonister, mye på grunn av effektiviteten og tilgjengeligheten proteinpulver representerer.
Hva er protein? Les alt om protein her
Hva er proteinpulver laget av?
Proteinpulver er konsentrert protein uthentet fra en animalsk eller plantebasert råvare, i pulverform. I teorien kan proteinpulver derfor lages av så å si hvilke matvarer som helst, det er dog noen råvarer som skiller seg ut som bedre kandidater enn andre på bakgrunn av ulike karakteristika. Karakteristikker som for eksempel tilgjengelighet, smak og hvilke aminosyrer de inneholder. Det samme gjelder når en skal velge proteinpulver, da noen er blandingsprodukter, inneholder ulike mengder karbohydrater og fett, har forskjellig smak og lignende. Dette er individuelle forskjeller som den enkelte må ta stilling til, men i hovedsak kan vi dele inn i to hovedkategorier for kilder til proteinpulver. Plantebaserte og animalske, sistnevnte er mest utbredt og kan igjen deles i to, mellom whey protein og kasein.
Whey protein og kasein – Hva er forskjellen?
Whey protein (myseprotein på norsk) og kasein er de to typene protein som oftest anvendes i proteinpulver, hvorav begge inneholder tilstrekkelig av av alle de ni essensielle aminosyrene, men whey protein er det aller mest populære valget. Whey (myse) er navnet på en væske som blir igjen som et biprodukt fra osteproduksjonen, kasein-proteinet blir igjen i osten, om en ikke aktivt tar det ut gjennom en egen kjemisk prosess. Det «vannlaget» du fra tid til annen ser på toppen av yoghurten din er også whey, eller myse da. Denne væsken går så gjennom en rekke prosesser med pasteurisering, raffinering og filtrering hvor proteinet blir skilt fra fettet og sukkeret, før det så blir tørket, blandet sammen med andre essensielle ingredienser og voilà, så har man whey proteinpulver.
Hovedforskjellen på whey protein og kasein i proteinpulver-sammenheng, er at whey protein kan brytes ned og nyttiggjøres av kroppen mye hurtigere enn kasein. Det går altså kortere fra proteinpulveret inntas til kroppen faktisk kan bruke proteinet, noe som er hensiktsmessig når en ønsker å bygge muskler. Kasein-basert proteinpulver kan være fordelaktig for noen som trenger konstant etterfyll av proteiner i større mengder enn de fleste mosjonister og idrettsutøvere, som bodybuildere og vektløftere, men for resten er whey å foretrekke.
Plantebaserte proteinpulver
I motsetning til hva enkelte tror, så inneholder så og si alle matvarer protein, men da i forskjellige mengder og av ulik ‘kvalitet’. Brokkoli for eksempel, inneholder mer protein per kalori enn en gjennomsnittlig biff, men per gram kommer biffen klart best ut, slik at mengden en faktisk må spise er høyere ved de fleste plantebaserte proteinkildene.I konsentrert pulverform blir derimot denne protein per gram-fordelene visket ut. En får kjøpt proteinpulver som er utbedret fra en rekke plantebaserte råvarer, hvorav soya, ris, erter og hemp er noen av de mest populære.
«Problemet» med disse proteinkildene er at med unntak av soya, så inneholder ingen av de ulike plantebaserte proteinpulverne nok av de 9 forskjellige aminosyrene til å bli kalt et komplett protein. En må derfor blande ulike proteinpulver for å få nok av de ulike aminosyrene. Igjen kan også whey protein skilte med å kunne brytes ned og nyttiggjøres raskere av kroppen enn de plantebaserte proteinpulverne og foretrekkes derfor av mange.
Er proteinpulver for alle?
De aller fleste som ikke er bodybuildere eller konkurrerende vektløftere kan få i seg nok protein gjennom et vanlig balansert kosthold, men utfordringen er ofte å få i seg nok protein av riktig kvalitet til riktig tid. For å sikre at kroppen har tilstrekkelig protein til å fremme muskelstyrke og muskelvekst er det anbefalt at en daglig inntar opptil 2 gram protein per kilo kroppsvekt. Dette tilsvarer opptil 160 gram protein for en som veier 80 kg og kan være vanskelig for enkelte å dekke i kostholdet sitt.
For optimal restituering etter en tung økt, hvor musklene henter seg inn og blir større og sterkere, er det viktig å tilføre protein relativt umiddelbart etter endt aktivitet. Dette da en får startet oppbyggingen av de nedbrutte muskelfibrene så fort som mulig. Det å skulle innta et fullt måltid med mengden proteiner som anbefales, rett etter trening, er for de fleste utfordrende både med tanke på logistikk, sammensetting av de riktige matvarene og mengden mat som bør spise. Da kan et proteinpulver blandet ut i vann være en effektiv og god løsning!