Eltefrie surdeigsrundstykker av spelt
21 August 2024
|Oppdater 24 September 2024
Skrevet av:
Linda Strand
Disse eltefrie rundstykkene med spelt er like gode på frokostbordet som i matpakken.
Om du ikke har prøvd deg på eltefrie bakverk før, anbefaler vi deg virkelig å gjøre det. Visste du at bakverk med surdeig er sunnere enn vanlig gjærbakst?
Disse rundstykkene er i tillegg laget med speltmel. Spelt er et gammelt kornslag som ofte omtales som urkornet, og kan erstatte hvetemel i de fleste bakverk.
I denne oppskriften har vi «jukset» litt og brukt ferdig surdeigstarter. Da får du en flying start på bakeprosessen.
Lag deigen etter middag eller på morgenen så har du nystekte rundstykker til enten frokost eller kvelds. Resultatet av lang hevetid blir noen fantastiske og smakfulle rundstykker som vi virkelig anbefaler!
PS! Chiafrø er ikke et must i bakverket, men de gjør at rundstykkene blir enda saftigere.
TID
120 min
PORSJONER
8 rundstykker i chiabatta-størrelse
NIVÅ
Enkel
1 pose ekte Idun surdeig
1 ts tørrgjær
600 gr siktet speltmel
4 dl kaldt vann
2 ts salt
2 ss chiafrø (valgfritt)
SLIK GJØR DU
Ha alt sammen i en eltebolle og rør sammen til en smidig deig med k-grind. Dette tar et par minutter.
Dekk til bollen med lokk eller plastfolie og la den heve i cirka 12 timer. Den skal opptrent doble seg i størrelsen og være luftig.
Dryss litt mel utover kjøkkenbenken og skrap deigen ut av bollen med en slikkepott. Deigen er litt bløtt, men fortvil ikke, rundstykkene blir bare bedre da.
Brett deigen sammen 3-4 ganger og del den i 8 like emner.
Form disse litt avlange som en chiabatta.
Legg på stekebrett med bakepapir, dryss litt mel over og dekk med et kjøkkenhåndkle. La rundstykkene heve i cirka 1 time.
Når rundstykkene hever setter du stekeovnen på 240 grader varmluft.
Snitt rundstykkene litt med en kniv og stek på 12-14 minutter. Skru ned temperaturen til 220 grader etter du har satt rundstykkene i ovnen.