Tren med allergi
21 August 2024
|Oppdater 9 September 2024
Skrevet av:
Linda Strand
Pusteproblemer og tett i nesa? Her er tipsene som lar deg trene med allergi.
Det er endelig varmt og tørt. Vinden kjøler behagelig. De små og lette uteplaggene smiler fristende til deg, men for mange ender dessverre treningsøkta i snørr og tårer.
Astma og allergi ødelegger treningsgleden for stadig flere av oss. Økningen er urovekkende. Ferske tall viser at en fjerdedel av norske barn under 16 år, har – eller har hatt – astma. Åtte prosent av den voksne befolkningen har astma. Over 40 prosent av befolkningen får allergiske reaksjoner i en eller annen form, og rundt en million av oss reagerer på pollen. Kanskje bjørken er i ferd med å slippe, men så er det kanskje gresset som kiler deg i nesa og som tetter luftveiene dine.
Puster inn 10 x mer pollen
Rådet fra Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) er at når du trener, puster du inn mange ganger mer luft enn ellers, så vent med de harde treningsøktene til dager med lite pollenspredning, eller legg treningen innendørs når pollenspredningen er på sitt verste.
Ifølge Helsedirektoratet øker ventilasjonen ved hard trening opptil åtte til ti ganger i forhold til hvile. Pollenmengden man trekker inn, øker tilsvarende. Det forklarer hvorfor noen som ellers ikke er plaget med pustevansker, kan få dette i pollensesongen.
Medisin 15 minutter før trening
NAAF minner om at det i pollensesongen er ekstra viktig å ta forebyggende medisiner hver dag, dersom du har astma og/eller pollenallergi. Trenger du medisin før fysisk aktivitet, skal denne tas minst 15 minutter før økten begynner.
De minner også om at du alltid bør varme godt opp før du setter i gang for fullt. Før en økt med intervalltrening bør du varme opp med 20-40 minutter rolig jogging/sykling.
Rolig og lang oppvarming åpner luftveiene og øker treningsevnen – og er derfor spesielt viktig for personer med astma og allergier.
Det å være i god fysisk form vil ikke redusere pollenallergisymptomene, men det vil kunne gi en bedre sykdomsmestring.
Trening og allergi - noen råd
Fint vær og vind? Tren innendørs, i treningsstudio, klatrehall eller basseng. Eller ute på ettermiddag og kveld, da er det mindre pollenspredning. Solbriller hjelper.
Ikke gi opp treningen. Bedre kondisjon øker toleransen for astma og allergi.
Men: Ikke press deg selv på de dårlige dagene. Bytt for eksempel ut joggingen med raske gåturer eller alternativ trening innendørs.
Driv vannaktiviteter, som padling, svømming og roing.
Tren i regnet. Nedbør gir pollenallergikere mulighet for trening utendørs.
Vask hår og klær. Pollenpartiklene stortrives i håret og på fuktige klær.
Ta allergimedisin regelmessig, også på dager med lav pollenspredning. Ha med deg hurtigvirkende medisiner på trening.
Få treningsråd av fastlegen din eller eventuelt en idrettslege.
Pollenmaske kan være til god hjelp.
(Kilder: Helsedirektoratet, NAAF)