Skøyteteknikk på langrenn med Martine Ek Hagen
21 August 2024
|Oppdater 17 September 2024
Skrevet av:
Linda Strand
Lær deg hvordan du blir bedre i skøyteteknikk på langrenn! Denne artikkelen fokuserer på skøyteteknikkene innen langrenn og tar deg gjennom de tre teknikkene som finnes innenfor denne stilen.
[embed]
Skøyte på langrenn
Skøyting er den moderne stilen på langrenn som har blitt stadig mer populær. Skøyting kalles også freestyle/fristil og praktiseres utenfor det klassiske skisporet med lengre staver og kortere ski.
Forskjellen mellom klassisk og skøyting
Skøyte-ski er kortere, stavene er lengre og skiskoene er stivere med støtte til ankel
En skøyte-ski glir konstant, selv under selve frasparket – i motsetning til klassisk, hvor skien stopper opp mellom hvert fraspark
I skøyting bruker du ikke skisporet, men skaper bevegelser fremover gjennom å sette skiene i en v-vinkel. Denne vinkelen varierer i ulike terrengtyper. Skiene plasseres i en bredere vinkel i oppover terreng, og smalere vinkel i nedover med høyere fart.
Skøyteteknikk
Skøyting består av tre teknikker basert på hvilken type terreng og fart som oppnås, nemlig padling, dobbeldans og enkeldans.
Padling
Padling er teknikken som brukes i flatt terreng og oppoverbakke. Her bruker du en såkalt «heng side» der stavsettingen og frasparket skjer samtidig. Den andre siden av kroppen brukes kun til fraspark med benet. Se videoen for instruksjoner med Martine Ek Hagen.
Tyngdeoverføring
For å få et effektivt fraspark er det viktig å ha full vektoverføring med hele kroppen fra ski til ski, side til side. I videoen ser vi at Martine lar overkroppen gå fra side til side for å sette fullt trykk på hver ski.
Kroppsposisjon
Kroppsposisjonen er også viktig for å skape en effektiv vektoverføring under skøyting. I videoen ser vi at Martine har bøyde knær og en dyp vinkel i ankelleddet. Målet er å skape en parallell vinkel mellom ben og overkropp.
Plassering av stavene
For å skape et effektiv framskyv med stavene er det viktig at man plasserer stavene godt foran tærne. Plasseringen av stavene skal være kort og full av kraft, samt stoppe ved hoftehøyde.
Husk å fylle på med energi
Langrenn er en form for trening som ofte krever høy ytelse i korte perioder og god kondisjon over lengre perioder. Derfor er det viktig å fylle opp med riktig energi før, under og etter langrennsøkten! Her kan du lese mer om Maxims sportsdrikke som kan maksimere ytelsen under økten.
Dobbeldans
Dobbeldans er en teknikk som brukes i flatt terreng og svak oppoverbakke. I motsetning til padling plasserer du stavene på begge sider samtidig med hvert fraspark. Igjen bør stavene plasseres tidlig foran tærne og stoppe ved hoftehøyde.
Kroppsposisjon
I dobbeldans er det viktig å finne riktig kroppsposisjon før frasparket. Det skal kunne dras en diagonal linje mellom nese, kne og tå.
God balanse
For å lykkes med dobbeldans er det viktig å finne balansen gjennom hele gli fasen, og stabilitet i magen og kjernemuskulaturen under framskyv. Målet er å prøve og holde kjernen stabil gjennom hele bevegelsen for maksimal balanse.
Enkeldans
Enkeldans er basert på samme teknikk som i dobbeldans. Forskjellen er at staven settes ned i snøen på annethvert fraspark. Se hvordan Martine gjør øvelsen i videoen.
Relaterte treningstips!