TeknikktreningCarving teknikk – Lær å svinge perfekt

Carving teknikk – Lær å svinge perfekt

21 August 2024

|

Oppdater 9 September 2024

Skrevet av:

Linda Strand

De fleste har hørt om å “legge vekten på ytterskien”, men hva er det egentlig som kreves for å mestre den perfekte carving svingen? Sammen med landslagsalpinisten Charlotta Säfvenberg gir vi deg tipsene du trenger for å bedre din carving teknikk.

Tren skimusklene før vinteren kommer

Å «carve» ned en bratt bakke og utføre den perfekte svingen er for mange en av de beste følelsene som finnes. For Charlotta går dette på autopilot, all treningen og oppofrelsene som er gjort på forhånd kommer sammen og resulterer i den perfekte carving-svingen når hun raser ned bakken. Selv om hun er en profesjonell utøver, står det ingenting i veien for at også du skal kunne utføre en perfekt sving, dog i noe mindre hastighet og med mindre press enn hva Charlotta gjør under konkurranse.

[video width="1920" height="1080" mp4="https://www.maximsport.no/wp-content/uploads/2018/03/Carving.mp4"][/video]

Hva er carving?

Først som sist må vi etablere hva «carving» faktisk er. En carvingsving er det du ser i videoen over og det er en slik utførelse en etterstreber å etterligne i konkurranse, med høyest mulig fart og minst mulig avvik mellom skikjører og portene. I praksis går det ut på å få til en så rask tyngdeoverføring som mulig slik at skiene og tyngdekraften sammen hjelper deg med å endre retning så kontrollert som mulig, samtidig som så mye fart som mulig opprettholdes.

Carving teknikk – Hva skal til?

For å oppnå en bra carving taktikk er det et par faktorer og prinsipper som må ligge til grunn, og som er viktige å huske på. Disse er som følger:

Velg riktig bakke

For en middels god skikjører så er en rød bakke det beste å begynne i. Den har mer helling enn den gjennomsnittlige bakken og det er derfor mulig å komme opp i nødvendig hastighet. Effektive carvingsvinger gjøres i høy hastighet ettersom det genereres mer kraft som gjør det mulig å legge seg ned i svingen uten å miste balansen og falle.

Velg riktig underlag

Januar-februar er gjerne da underlaget er best for carving sier Charlotta. Dette fordi i denne perioden så er snøen hard og grovkornet, noe som gjør det lettere å få et godt feste i snøen.

Grunnposisjon i carving

Det er viktig å stå nøytralt med skiene midt på foten, med lett bøyde knær. Tenk også på å holde skuldrene parallelt med armene fremover i retningen du kjører, med lett bøy i albuene (som om du holder i et bilratt).

Selve carvingsvingen

I selve svingfasen er det ytterskien som styrer, og det er derfor man sier at man skal «legge vekten på ytterskien». Det er også viktig å samkjøre knærne og hoftene slik at de jobber sammen gjennom hele tyngeoverføringen og svingen. Først kne, så hofta – og glem for all del ikke å holde skuldrene parallelle!

4 tips til bedre carving teknikk

Så til de fire tipsene Charlotta har for å bedre din carving teknikk, slik at du kan kjenne på mestringsfølelsen det gir å utføre den perfekte carvingsvingen neste gang du er i bakken.

  1. Inngang til svingen
    Før svingen initieres skal du kjenne fremkanten av støvelen presse mot skinnbeinet for å bygge opp svingen lengst fremme på skien, og dermed få maksimal svingradius.

  2. Selve sving-fasen
    Vekten skal legges på ytterskien og man skal ha vinkel i både knærne og hoftene, samtidig som skuldrene skal fortsette å være parallelle. Husk å spenn kjernemuskulaturen slik at du kan holde imot g-kreftene gjennom hele svingen, ellers risikerer du å gi etter og miste fart og flyt.

  3. Utgang av svingen
    Her gjelder det å holde skiene «under seg» slik at de ikke fyker i sted og tvinger deg i en passiv posisjon bak på skien. Det gjelder å holde balansen og være sterk gjennom å holde spenningen i kjernemuskulaturen.

  4. Vektoverføring
    Her skal man så effektivt som mulig rulle over og legge vekten på den andre skien. Da gjelder det å forsiktig legge overkroppen ovre skiene samtidig som du lar skiene gå motsatt vei. Tenk deg at du separerer kroppen ved hoften så overkroppen går den ene veien, mens bena og skiene går den andre.